top of page

Молитви до святого Архангела Михаїла

    Святий і Великий Архангеле Божий Михаїле, що стоїш, як перший з Ангелів, перед невимовною і надсубстанційною Трійцею; Який поставлений сторожем і охоронцем людського роду; Ти зі своїми військами розтрощив голову гордого Люцифера на небесах і назавжди осоромив його зло і зраду на землі!

   До Тебе з вірою прибігаємо, і Тебе з любов'ю благаємо: будь непорушним щитом і твердою опорою для святої Церкви і православних християн, охороняючи їх блискавичною силою меча Твого від усіх ворогів видимих ​​і невидимих.

  Будь ти Ангелом-охоронцем, мудрим порадником і сподвижником народу християнського, несучи йому просвіту, силу, радість, мир і розраду.

  Будь вождем і сподвижником у боротьбі тих, хто бореться за віру Православну, щоб знали всі, хто воює проти нас, що з нами Бог і святі Ангели Його.

Архангел Михаїл

     Не покинь нас, Архангеле Божий, з Твоєю поміччю і захистом, що нині прославляємо ім’я Твоє святе: бо ось, коли б ми й сильно згрішили, все ж не загинули б у своїх злодіяннях, але краще звернулися б до Господа і були б оживлені Ним до добрих справ.

 

     Освіти наш розум світлом Божим, яке завжди сяє на Твоєму блискавичному чолі, щоб ми могли зрозуміти, що таке добра і досконала воля Бога для нас, і знати все, що ми повинні робити, і все, що ми повинні зневажати і цуратися.

   Зміцни, благодаттю Господньою, нашу слабку волю і слабкі наміри, щоб ми, утверджені в Законі Господньому, перестали бути захопленими світськими думками та пожадливостями плоті або, як легковажні діти, бути затягнутими за собою. гибельна блиск цього світу, щоб через тлінне і земне ми нерозумно забули вічне і небесне.

    А понад усе це випроси нам з висоти дух правдивого покаяння, неудаваної скорботи перед Богом і каяття за наші гріхи, щоб ми могли провести дні, що залишилися цього минулого життя, не в догоджанні собі та служінні своїм пристрастей, а радше в стерті зла, яке ми вчинили, сльозами віри і щирого каяття, прагненням до чистоти і святих діл милосердя.

    І коли наблизиться час нашої кончини і нашого звільнення від цього глиняного тіла, не залишай нас, Архангеле Божий, без захисту від духів зла під небом, які оточують нас, щоб закрити сходження на висоту для людські душі; щоб ми, охоронювані Тобою, не спотикаючись, могли досягти тих славетних осель Раю, де немає ні смутку, ні зітхання, але є життя вічне, і щоб нам було даровано побачити сповнене світла Обличчя нашого преблагого Господа і Владико, зі сльозами припавши до ніг Його, в радості й радості взиваючи:
 
    Слава Тобі, наймиліший Відкупителю наш, що за велику любов Свою до нас, недостойних, уважав за потрібне послати Ангела Свого як служителя нашого спасіння.

      Амінь.

     Уривок з Акафісту Архангелу

bottom of page