top of page

Святі таїнства

КОРОТКО ПРО СВЯТІ ТАЇНСТВА

 

     Церква навчає нас, що є сім святих таїнств. Те, що Христос встановив саме стільки таїнств, говорить нам про Його велику Божу мудрість. Адже число «сім» повністю відповідає потребам і нашого духовного життя, і життя нашого тіла.

  Тілесне життя людини. Людина мусить тілесно народитися, зростати, відживлятися, при потребі лікуватися, скріплюватись у хвилини слабості, мати провідника, який провадив би до мети, а також дбати про майбутнє.

     Духовне життя душі. Людина народжується в стані тяжкого, первородного гріха, а прийнявши таїнство Хрещення, яке є дверима  

Таїнства

 до всіх інших таїнств, вона очищається від цього гріха. У Хрещенні людина отримує освячуючу ласку, яка зроджує в її душі надприродне життя. Людина стає дитиною Божою та наслідником Небесного Царства.

     Як апостоли, на яких у день П’ятдесятниці зійшов Святий Дух – і вони стали воїнами Слова Божого, так і людина, прийнявши святе таїнство Миропомазання, одержує силу боронити Слово Боже та бути воїном Христа.

     Як пожива є необхідною для життя тіла, так і Євхаристія необхідна для спасіння душі: «Бо Плоть Моя є істинною їжею, і Кров Моя є істинним питтям» (Ін. 6:55).

     Коли наше тіло занедужає, ми спішимо до лікаря. Коли наша душа «захворіла», тобто опинилася в стані тяжкого або смертного гріха, тоді ми спішимо до Лікаря душ і тіл – Господа нашого Ісуса Христа, Який у святому таїнстві Покаяння простить нам гріхи й оздоровить нашу душу.

    Не забув Господь і про тих, хто перебуває в тяжкій і тривалій недузі. І щоб скріпити їхню силу, волю та надію, Він дарує святе таїнство Єлеопомазання. Особливо подбав Господь про людей, які через нещасні випадки втратили свідомість. Такі люди не можуть прийняти таїнство Покаяння, тому ліком для них є таїнство Єлеопомазання.

    Подбав Господь і про наставників для нас, а це Його апостоли та їхні наслідники – єпископи і священики, – яким Він доручив навчати нас, благословляти, освячувати та провадити до злуки з Ним у Небесному Царстві.

    Не забув Господь і про продовження роду християнського. У святому таїнстві Подружжя він благословляє чоловіка і жінку на спільне і нерозривне життя.

Отож є сім святих таїнств: Хрещення, Миропомазання, Євхаристія, Покаяння, Єлеопомазання, Священство та Подружжя. Святі таїнства є не тільки знаками – вони нас освячують.

РОЗПОДІЛ СВЯТИХ ТАЇНСТВ

     Святі таїнства поділяються на таїнства неповторні й повторні, таїнства для кожної людини зокрема і для добра всього Божого народу, а також таїнства християнського втаємничення, зцілення та служіння.

  Таїнства неповторні – це ті, які людина може прийняти тільки один раз у житті (Хрещення, Миропомазання і Священство). За вченням Церкви цих три святих таїнства навіки залишають на душі незнищиму печать.

   Таїнства повторні – це ті, які кожен християнин може приймати багаторазово, а деякі й щоденно. Євхаристію можна, а і корисно приймати щоденно. До таїнства покаяння можна приступати і частіше, ніж раз на день. Таїнство Єлеопомазання слід приймати під час важкої недуги, особливо коли вона затягнулась або різко погіршилась. Таїнство Подружжя чоловік і жінка приймають тільки один раз у житті. Якщо ж хтось із подружжя помер, тоді інший із подружжя може знову обвінчатися.

     Таїнства для добра кожної окремої людини – це Хрещення, Миропомазання, Євхаристія і Єлеопомазання.

Таїнства для добра всього Божого народу – це Священство і Подружжя. Вони мають на меті не лише особисте добро, а й благо великої церковної спільноти та «домашньої Церкви».

    Таїнства християнського втаємничення – Хрещення, Миропомазання та Євхаристія. Через них людина стає членом Христового Тіла, храмом Святого Духа та учасником Небесного Царства.

Таїнства зцілення – Покаяння та Єлеопомазання. Вони оздоровлюють душу і тіло.

   Таїнства служіння – Священство і Подружжя. Вони посвячують на служіння церковній спільноті та «домашній Церкві».

      Українська Православна Церква, подібно до інших православних церков, визнає сім святих таємств, які відзначають важливі моменти в духовному житті вірян. Ось перелік святих таємств української православної церкви:

  1. Хрещення (Святе Хрещення): Перше святе таємство, в якому новонароджені діти або дорослі, які обирають християнство, обливаються свяченою водою для очищення від гріхів і приймають віру Христову.

  2. Миропомазання (Святе Хрещення): Це таємство проводиться після хрещення, коли освячена олива (миро) змащується на п'ять частин тіла, символізуючи дари Святого Духа.

  3. Святе Причастя: Віряни приймають причастя (тіло та кров Ісуса Христа) під час Святої Літургії для отримання духовної сили і близького спілкування з Богом.

  4. Покаяння (Сповідь): Віряни можуть визнати свої гріхи і отримати божественне прощення від священника під час сповіді.

  5. Вінчання (Обручення): Таємство вінчання об'єднує чоловіка і жінку в шлюбі перед Богом та спільнотою.

  6. Священнодійство (Священство): Таємство, внаслідок якого освячуються священники та єпископи для служіння в церкві та передачі святих таємств.

  7. Мир (Сповідь і Єлеосвячення): Це таємство сприяє духовному і фізичному зціленню і проводиться для хворих або тих, хто переживає тяжкості.

     Ці святі таємства відіграють важливу роль у духовному житті вірян Української Православної Церкви і є способом наблизити людей до Бога та спільноти віруючих. 

bottom of page